ما در ارتباط با افراد پیرامون خود سبکهای متفاوتی را در پیش میگیریم که بارزترین آنها سبکهای تعاملی
خشن، منفعل و جرأتمندانه میباشد که در ادامه درباره آنها صحبت میکنیم.
- سبک تعاملی منفعل
در این مدل تعامل، ما در ارتباطات خود از عواطف، احساسات و افکار و خواستههای خود صحبتی نمیکنیم. همیشه تلاش میکنیم خواستههای خود را پایینتر از سطح خواسته دیگران قرار دهیم زیاد لبخند میزنیم و با چنین عبارتهایی از زیر بار مسئولیتهای خود شانه خالی میکنیم:
من که متخصص نیستم…
من واقعاً مطمئن نیستم که…
من نباید این حرف رو میزدم ولی…
خیلی کم و به سختی از دیگران درخواست میکنیم. در لحن صحبت کردن نیز، بسیار نرم و لطیف و با تن صدای پایین همراه با تردیدها و مکثهای طولانی سخن میگوییم و با کمبود واژه روبهرو میشویم.
در این سبک معمولاً از ارتباط چشمی خودداری میکنیم و معمولاً یا به بالا و نقاط دور و یا به پایین نگاه میکنیم.
- سبک تعاملی خشن
در این سبک بر خلاف سبک منفعل ما از احساسات و خواستههای خود صحبت میکنیم ولی این بار با زیر پا گذاشتن احساسات، خواستهها و حقوق دیگران. با تحقیرها و شوخیهایی که قصد تخریب دیگران را داریم اطرافیان را مورد نقد قرار میدهیم. انتقادات ما بیشتر جنبه برچسب زدن دارند.
در این سبک ما احساس میکنیم که در موضع بالا قرار داریم یا مثل یک مرده، ساکت و بدون واکنش هستیم و یا با گستاخی صحبت میکنیم.
حالت بدنی ما مانند یک صخره منجمد است. با انگشتان خود به طرف مقابل اشاره میکنیم. به سؤالات دیگران خوب گوش نمیدهیم.
- سبک تعاملی جرأتمندانه
در این سبک، از احساسات و افکار به روشنی و با صداقت صحبت میشود؛ حقوق خود را میشناسیم و به حقوق و احساسات دیگران نیز احترام میگذاریم. آماده مذاکره هستیم و در جای خودش انعطاف به خرج میدهیم موضوع و توافق برای ما مهم است ولی حاضر نیستیم بهای خود را دست کم بگیریم.
در صدای ما توانمندی و همدلی منتقل میشود. تن صدا آرام، متغیر و محکم است.
تماس چشمی داریم ولی به چشمان فرد مقابل خیره نمیشویم و صداقت را منتقل میکنیم.